AFCA

zappen langs sportkanalen

Het is zondagmiddag, wachten op Go ahead-Ajax. Ik lig thuis op de bank te zappen langs sportkanalen. Na een week met twee krakers, zit ik vandaag thuis. Al had ik eigenlijk wel naar Deventer willen gaan. Want was het in een ver verleden niet altijd feest als we daar naar toe gingen vooruit? Tegenwoordig is men niet meer zo happig op dit fenomeen. Vooral de straffen bij het oppakken zijn haast dodelijk; de stadionverboden worden maar wat graag uit de grote hoed getoverd. Ik weet niet eens meer of er een bus combi is of een auto combi. Maakt ook niet uit, de kaarten waren toch al uitverkocht voordat ik überhaupt een kans zou maken, Ik heb namelijk geen voorrang-uitkaart. En zal er, vrees ik, ook nooit meer een krijgen als ik zo eens de criteria bekijk. Als scholier was het maar wat makkelijk om elke zondag vrij te houden voor Ajax. Tegenwoordig is dat een stuk lastiger, voor iemand die ploegendiensten draait en soms ook moet werken in het weekend. Ik moet me af en toe al in allerlei bochten wringen om in ieder geval de thuiswedstrijden van Ajax gewoon te kunnen bekijken. Maar ik zou best nog wel eens een uitwedstrijd willen bezoeken als ik een keer een weekend vrij ben en Ajax speelt uit. Alleen is het bijna onmogelijk geworden. Want je vist dan altijd achter het net, tenzij er sprake is van een uitvak van 3.000 man, zoals af en toe in de Europa Cup. Kan het niet zo worden geregeld dat er voor alle lagen van de fans een mogelijkheid is om gelijktijdig een kaart te halen, waarbij dan bijvoorbeeld de uitkaarthouders zoveel procent van de uitkaarten krijgen? En de gewone supporters een kleiner percentage? Zo is het dan tenminste mogelijk voor supporters zoals ik om ook af en toe toch een uitwedstrijd te bezoeken. Ik vrees dat het er niet in zal zitten. En niet alleen voor mij. Nogmaals, ik neem aan dat er meer mensen ploegendiensten draaien of voor wie het gewoon niet altijd mogelijk voor is om elke uitwedstrijd van Ajax te bezoeken, om wat voor reden dan ook. Daarbij komt dat  er vroeger hooguit drie a vier combi wedstrijden waren, waardoor je financieel het ook makkelijker kon volhouden om Ajax te volgen. Als je nu toch kijkt wat je bijna elke twee weken moet betalen voor een combi kaart, zonder rekening te houden met eten en drinken. Tsja, dan kun je er in sommige gevallen beter een baantje bij nemen om dat allemaal te kunnen bekostigen.

Ajax en zijn supporters, het blijft een verhaal apart. En bij Ajax bedoel ik dan vooral de omgang met de supporters. Het bestuurlijke gedeelte is en blijft in mijn ogen een gladde, enge organisatie. Die strooit met stadionverboden, met verplichte legitimaties op naam, ook als degene die niet kan, zijn kaart aan een bekende wil weggeven. En schijnbaar wordt dit allemaal gepikt. Want bij Ajax geldt vaak: bevalt het je niet, wat let je om je kaart op te zeggen? Er staan er genoeg te popelen om je kaart over te nemen!  Ik kan het weten. Want ooit heb ik in een vlaag van verstandsverbijstering mijn seizoenskaart opgezegd. Een zakelijkere reactie op het opzeggen van een contract, heb ik nooit meegemaakt. Waar de meeste bedrijven, waar je een contract bij opzegt, je nog wel eens door middel van een terugkoppeling vragen of ze je misschien toch nog als klant kunnen behouden, hoorde ik van Ajax niets meer. Voor jou duizend anderen…Ongeacht het aantal jaren als seizoenskaarthouder.

Tenslotte nog een opmerking over de revolutie die binnen de club tot stand is gebracht. Degenen die nu hun revolutie in alle stilte kunnen uitvoeren, zijn schijnbaar vergeten door wie die revolutie vooral tot stand is gekomen. Want je denkt toch niet dat alleen de Telegraaf hier aan heeft meegewerkt? Nee, het waren de fans die een statement hebben laten lieten zien. Die foute krant had kunnen schrijven wat ze wilde, als er binnen het stadion geen aanhang zou zijn geweest voor deze revolutie, was die nooit van de grond gekomen. Wat dat betreft is er dus helaas niet zoveel veranderd tussen het bestuur en de fans in de afgelopen 40 jaar. Maar ja, net als vele anderen accepteer ik nou eenmaal veel, omdat ik gek ben op de club. Op die rood-witte mannetjes met dat magische shirt.

GELOOF, AFKOMST OF POLITIEK, het enige wat telt is AFCA!!!!!!!!!!!!!!

AFCA_logo_2013

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *