Nederland op plek zeven van UEFA-ranking dankzij Ajax


Nederland mag Ajax bedanken, onze club haalde 74,4% van het puntentotaal binnen, zonder stond Nederland nu op plek 29.

Dankzij de uitzonderlijk goede Champions League-campagne van de Amsterdammers is Nederland dit seizoen als zevende geëindigd op de UEFA-ranking. Enkel clubs uit de vijf grote voetballanden en Portugal hebben meer punten verdiend

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het betreft de coëfficiëntenlijst van enkel dit seizoen. Die is niet leidend voor de daadwerkelijke ranglijst die gaat over kwalificatieplaatsen. Wel is die zevende plaats en de 8600 verdiende punten belangrijk voor Nederland. Door het hoge puntenaantal van dit jaar staat Nederland elfde op de algehele ranking, net boven Oostenrijk. Die plek geeft recht op een gegarandeerd Champions League-ticket voor de landskampioen van volgend seizoen.

Ajax is niet geheel in haar eentje verantwoordelijk voor de verdiende punten. 74,4 procent van alle behaalde coëfficiënten is te danken aan de ploeg van Erik ten Hag. Dat Nederland afhankelijk is van de recordkampioen blijkt wanneer we Ajax wegdenken. Dan is 25,6 procent van de behaalde punten over en zou Nederland slechts 29e staan. Op die plek staat Luxemburg nu.

Bron: VI